Episodes
Tuesday Jun 25, 2024
#36 Ook een brug gaat met pensioen
Tuesday Jun 25, 2024
Tuesday Jun 25, 2024
Bruggen, meestal sta je er niet bij stil. Ze vervullen gewoon hun functie. Maar ook een brug raakt op leeftijd en moet dus eigenlijk met pensioen. En als veel bruggen tegelijk met pensioen zouden gaan, dan wordt het een hele grote klus om deze allemaal tegelijk te vervangen. En dat is nou precies de grote uitdaging waar Rijkswaterstaat de komende jaren voor staat! Want veel bruggen zijn in dezelfde periode gebouwd. Botte Jellema sprak af met bruggenspecialist Dick Schaafsma over deze enorme uitdaging.
Wednesday May 15, 2024
#35 Het ecoduct: een viaduct voor dieren
Wednesday May 15, 2024
Wednesday May 15, 2024
Een snelweg vormt een enorme barrière voor dieren die over het land trekken. Daarom legt Rijkswaterstaat ecoducten aan om het voor dieren mogelijk te maken zich veilig van het ene naar het andere leefgebied te verplaatsen.
Koen Krowinkel werkt als adviseur Natuur en Landschap bij Rijkswaterstaat en weet wat er nodig is om dieren over deze ecoducten te laten gaan. Samen met Botte Jellema staat hij op het ecoduct over de A73 bij Swalmen en hij vertelt over de het ‘verkeer’ op dit ecoduct.
Friday Dec 29, 2023
#34 Containers in de zee
Friday Dec 29, 2023
Friday Dec 29, 2023
In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het containerschip MSC Zoë een enorm aantal containers op de Noordzee. Voor Michiel Visser, nautisch adviseur bij Rijkswaterstaat, een dag die hij niet snel zal vergeten. Hij nam even een piketdienst over van een collega die naar de tandarts moest. En de nasleep van wat er toen gebeurde houdt Michiel tot op de dag van vandaag bezig.
Botte Jellema ging bij hem langs en samen gaan ze vijf jaar terug in de tijd. Wat ging er mis in de stormachtige januari nacht? En wat doet Rijkswaterstaat achter de schermen bij zo’n grote ramp op zee?
Tuesday Oct 31, 2023
#33 Een brug verkopen via Marktplaats
Tuesday Oct 31, 2023
Tuesday Oct 31, 2023
Voor Rijkswaterstaat is klimaatneutraal werken en het verkleinen van de ecologische voetafdruk heel belangrijk. En gooi je dan iets weg omdat je het op die ene plek niet meer kan gebruiken? Liever niet natuurlijk!
Maar wat als het gaat om een grote stalen brug? Een brug die de A27 over de Bergsche Maas voert en nog lang niet versleten is? Dan zoek je er een nieuwe bestemming voor via de bruggenbank.
Botte Jellema wandelt met adviseur Circulaire Economie Barbara Kuipers onder de Keizersveerbruggen om te horen hoe dat in z’n werk gaat.
Tuesday Jul 04, 2023
#32 In het moeras
Tuesday Jul 04, 2023
Tuesday Jul 04, 2023
Nederland kende vroeger vele moerassen. Drassige gebieden bij de overgang van land naar zee. In onze jarenlange strijd tegen het water zijn veel van die gebieden drooggelegd, en daarmee ging het moeras verloren. Maar daar komen we nu dus van terug. Botte Jellema ging met ecoloog Rosalie Heins het nieuwe moerasgebied Trintelzand in en daar vertelt zij waarom Rijkswaterstaat het moeras terug brengt in ons landschap. En waarom dat zo belangrijkrijk is!
Wednesday May 10, 2023
#31 Al 225 jaar Rijkswaterstaat! Maar hoe begon het eigenlijk?
Wednesday May 10, 2023
Wednesday May 10, 2023
Rijkswaterstaat bestaat in 2023 maar liefst 225 jaar. Een mooi moment om de geschiedenis in te duiken. Historicus Toon Bosch schreef een proefschrift over de beginjaren van Rijkswaterstaat. Hij neemt Botte Jellema mee terug naar de tijd waarin Christiaan Brunings, de oprichter en eerste directeur, kwam tot deze bijzondere gebeurtenis. En hoe lang het ook geleden mag zijn, het gedachtegoed dat ten grondslag ligt aan de oprichting is, ook 225 jaar later, actueler is dan ooit!
Wednesday Jan 11, 2023
#30 De Noordzee is vol
Wednesday Jan 11, 2023
Wednesday Jan 11, 2023
Bij de Noordzee denk je misschien aan weidse vergezichten en oneindige leegtes…
Maar niks is minder waar want de Noordzee is hartstikke vol! Met kabels en leidingen, het is een oefenterrein voor Defensie, er varen meer dan 260.000 schepen per jaar, we winnen er zand en er wordt gevist. Maar dat is nog niet alles want er komen steeds meer nieuwe activiteiten bij. Denk aan zeeboerderijen, zonne-energieparken en misschien in de toekomst wel een of meerdere eilanden. Dat wordt dringen want de Noordzee is ook een heel belangrijk natuurgebied!
En naast dit alles komen er ook steeds meer windparken op zee. De windturbines zullen in de toekomst zorgen voor 75% van onze duurzame energievoorziening. Botte Jellema bezocht Bram du Saar, programmamanager windenergie op zee bij Rijkswaterstaat, en zij bespreken de drukte op de Noordzee.
Tuesday Nov 01, 2022
#29 Het zeegras groeit weer
Tuesday Nov 01, 2022
Tuesday Nov 01, 2022
Zeegras. Vroeger maakten we er dijken en matrassen van. En, het is heel goed voor de biodiversiteit van onze zeewateren. Maar het gras verdween… Met wat menselijke hulp is het nu weer terug, en het groeit! Raven Cammenga, marine bioloog bij Rijkswaterstaat weet er alles van en Botte Jellema zocht hem op bij het Wad.
Wednesday Jul 06, 2022
#28 Droog droger droogst
Wednesday Jul 06, 2022
Wednesday Jul 06, 2022
Nederland warmt op. En er valt in sommige jaren véél minder regen, zowel hier, als over de grens, waardoor ook de grote rivieren minder water inbrengen. Het gevolg: droogte en watertekorten. Maar water hebben we nodig! Om te drinken, voor de landbouw, voor de natuur, maar ook om het zoute zeewater terug te dringen. Hoe gaan we om met dit nieuwe probleem? Dat is een grote opgave voor Rijkswaterstaat. Vincent Beijk werkt dagelijks tegen droogte en vertelt Botte Jellema alles over zijn werk.
Thursday Apr 28, 2022
#27 Wederopbouwbruggen
Thursday Apr 28, 2022
Thursday Apr 28, 2022
Na de Tweede Wereldoorlog lagen de bruggen van Nederland er niet best bij en velen waren verwoest. En dat terwijl het verkeer vanaf de jaren vijftig een flinke spurt nam. Er moesten dus ook nog veel bruggen bij gebouwd worden, heel veel, en snel ook.
Die bruggen, uit de periode van de ‘wederopbouw’, hebben goed werk verricht. Zijn ze nu toe aan pensioen? Niet zomaar. We kunnen nog lang niet zonder al deze bruggen. Rijkswaterstaat werkt daarom aan een grote opgave: renoveren en vernieuwen. Botte Jellema kijkt naar de periode van de wederopbouw en de bijzondere bruggen uit de tijd, samen met Anita Blom van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed.